16/09/2024 16:26:39 - 08/10/2024 16:26:39 - 193 Okunma

1.Trakya Bölgesi Gıda Sektörü İhtiyaç Analizi

Proje Türü: İhtisas BKOP_07

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Adem BAŞPINAR

Araştırmacılar: Prof. Dr. Raif CERGİBOZAN, Doç. Dr. Ömer Faruk GÜLEÇ, Dr. Öğr. Üyesi Fatih KARASAÇ, Dr. Öğr. Üyesi Abdüsselam SAĞIN

Bütçe: 407.483,00 TL

Proje kapsamında, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya Bölgesi'nde gıda sektörünün ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla Trakya Bölgesi Gıda Sektörü İhtiyaç Analiz raporu hazırlanmıştır. Projenin amacı, bölgede faaliyet gösteren gıda üreticilerinin ihtiyaçlarını, gıda üretim süreçlerinde sorun olarak gördükleri alanları, Trakya Bölgesi’nin muhtemel fırsatlarını ve Kırklareli Üniversitesinden beklentilerini ortaya koymaktır. Çalışmada karma yöntem kullanılmış; hem nitel hem de nicel veriler toplanarak yerel üreticiler, gıda firmaları ve diğer paydaşlarla görüşülmüştür. Elde edilen bulgular, bölgedeki gıda üretimi ve dağıtım süreçlerinde iyileştirme ihtiyaçlarını ortaya koymuş, Kırklareli Üniversitesinin bölgeye özgü çözümler geliştirmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Bu öneriler, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliğini sağlama hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahiptir.

 

2.Gıda ve Teknoloji Alanlarına Yönelik Disiplinlerarası Bölgesel Kalkınma ve Ar-Ge Odaklı Proje Hazırlama Eğitimi

Proje Türü: TÜBİTAK 2237 B

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER

Bütçe: 37.150,00 TL

Durum: Tamamlandı

16-18 Eylül 2020 tarihleri arasında üç gün süren eğitimlerde, Kırklareli Üniversitesi'nde Gıda Bilimi ve Teknolojileri alanında araştırma yapan katılımcılara Ar-Ge ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Projeler Hazırlanması için gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmıştır. Proje kapsamında, katılımcılara TÜBİTAK, ARDEB ve TEYDEB gibi projeler ile bölgesel kalkınmaya odaklı güdümlü projeler, TAGEM fon kaynakları, AB çerçeve programı fon kaynakları ve diğer uluslararası fon kaynakları hakkında bilgiler aktarılmıştır. Ayrıca, katılımcılara Ar-Ge proje destek programları tanıtılmış ve proje içeriğine yönelik hazırlık sürecinde ihtiyaç belirleme, projenin amacı, konusu ve literatür özeti gibi konularda eğitmenler tarafından mentorlük desteği sağlanmıştır. Bu süreçte, ihtisas üniversitelerinden gelen eğitmenler aracılığıyla bir ihtisas üniversitesinin sorumlulukları ve ihtisas üniversitesi olma yolundaki deneyimler aktarılmıştır. Böylelikle, katılımcılar mevcut projelerini veya proje fikirlerini daha nitelikli bir şekilde hazırlama yetkinliği kazanmışlardır.

 

3.Kan Glukozu Regülasyonu Sağlayabilecek Fonksiyonel Besinlerin Kullanıldığı Yemek Tarif Kitapçığı

Proje Türü: TÜBİTAK 2209 A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarMelike ÖzlüFatma Çelik

Bütçe: 5.000 TL

Proje kapsamında, kan glukozu regülasyonunu sağlayabilecek fonksiyonel besinlerin kullanıldığı yemek tariflerini içeren bir yemek tarif kitapçığının oluşturulması amaçlamaktadır. Kitapçık, glisemik indeksi düşük olan ve kan glukozunu dengelemeye yardımcı olan besinlerle hazırlanmış tarifler sunacaktır. Bu şekilde, diyabet gibi kan şekeri düzensizliği sorunu yaşayan bireylerin ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden herkesin kullanımına yönelik besleyici ve lezzetli yemek seçenekleri sunulması hedeflenmektedir. Bu kitapçık, sağlıklı beslenme ve kan şekeri kontrolüne katkı sağlayarak bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

 

4.Beslenme Bilgi Yarışması

Proje Türü: TÜBİTAK 2209-A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarSelen ERTUĞRAL Beyza YILMAZ

Bütçe: 5.090 TL

Proje, sağlıklı beslenme konusunda farkındalığı artırmak ve toplumun beslenme konusundaki bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen bir girişimdir. Beslenme Bilgi Yarışması, gençler arasında beslenme konusunda doğru bilgiyi teşvik etmek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaygınlaştırmak ve obezite gibi beslenme ile ilişkili sağlık sorunlarına dikkat çekmek için tasarlanmıştır. Proje kapsamında, çeşitli yaş gruplarından gençler arasında beslenme ile ilgili bilgi yarışmaları düzenlenmektedir. Yarışmalar, beslenme bilgisi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, besin değerleri, obezite ve beslenme ile ilişkili diğer konuları kapsayan soruları içermektedir. Yarışma sürecinde, katılımcılar arasında sağlıklı rekabet ortamı oluşturularak beslenme konusundaki bilgi düzeyinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, Beslenme Bilgi Yarışması'nın yanı sıra, beslenme konusunda farkındalığı artırmak amacıyla eğitim materyalleri hazırlanmakta ve bu materyaller gençlere ve ailelerine sunulmaktadır. Proje, toplumun beslenme konusundaki bilgi düzeyini artırarak daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

 

5.Benim Besinim, Benim Sağlığım

Proje Türü: TÜBİTAK 2209-A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi  Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarMüge ÇOLAK, Gizem CESUR

Bütçe: 5.000 TL

Çocukların erken yaşta doğru beslenmeyi öğrenmeleri ileriki yaşlarda besin seçimini etkileyerek daha sağlıklı bir nesil ve gelişmiş sosyoekonomik ve refah düzeyi sağlar. Okullarda sağlıklı beslenme eğitimini veren öğretmenlerin sağlıklı beslenme bilgi düzeyi yeterli değildir. Bu durum çocukların sağlıklı beslenme bilgisine ulaşmasını engellemektedir. Okul öncesi 4-6 yaş arası 4 anaokulunda, her okulda 2 şubeden oluşacak şekilde 8 farklı sınıftaki öğrenci ile gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Proje çalışması ile çocukların besinleri tanımaları, besin değerlerini, besinlerin doğru pişirme yöntemleri ve tüketimini, ucuz maliyet ile doğru, sağlıklı beslenme bilgisini çocuğa sunmayı, eğitmenin iş yükünü azaltmayı ve sürdürebilir kalkınma desteği ile obezite ile mücadeleyi desteklemeyi sağlayacaktır. Projenin amacı okul öncesi öğretmenlerinin uygulayabileceği düşük maliyetli bir şekilde sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmayı amaçlayan eğitim programı oluşturmak ve bu eğitim programı ile beslenme eğitiminin yanında çocuğun psiko-motor, sosyal ve bilişsel gelişimini de sağlamaktır. Proje kapsamında akıllı telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden barkod okuyarak ulaşılabilen aynı zamanda keçeden oluşturulmuş gıda örnekleri ile desteklenen bir beslenme programı geliştirilmiştir. Proje uygulamaları haftada üç eğitim saati (1 eğitim saati=20 dakika) olarak planlanmıştır. Eğitimler altı hafta sürmüştür. Proje başlamadan önce öğrencilerin evlerine onay yazısı gönderilmiş ve çalışmaya katılmayı kabul etmeyen öğrenciler çalışmaya alınmamıştır. Proje kullanıma uygun ucuz maliyetli olması ile her anaokulunda rahatlıkla kullanım sağlar. Eğitimcinin iş yükünü azaltmaya ve çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını doğru bir şekilde kazanmasını sağlayacak bir eğitim programı oluşturur. Çalışmanın ilk iki ayında kukla gösteriminin hazırlanması, barkod sisteminin yazılımının yapılması ve keçelerden besinlerin hazırlanması gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yönergelerle her hafta müfredat planı anlatılıp müfredat uygulanmıştır. Son olarak çocukların eğitim sonu değerlendirilmesi yapılarak eğitim öncesi ve sonrası değişimlerin analizi yapılmıştır.

 

6.Türkiye Acil Afet İzleme

Proje Türü: TÜBİTAK 1002 C

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ÇAKIR

Araştırmacılar:Doç. Dr. Yeliz MERCAN

Bütçe:19.000 TL

Durum: Tamamlandı

Proje, afet bölgelerindeki gıda güvenliği süreçlerinin incelenmesi ve afetzedelere dağıtılan gıdaların hazırlanması, dağıtımı ve tüketimi süreçlerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlamıştır. Afet bölgelerindeki gıda ihtiyacının karşılanması esnasında yaşanan kaos ortamında gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması önemlidir. Proje kapsamında, dış illerden ulaştırılan gıda malzemelerinin lojistik, dağıtım ve tüketim süreçleri gıda güvenliği açısından değerlendirilmiş, hazırlık süreçleri incelenmiş ve dağıtım sırasında hijyen koşulları gözlemlenmiştir. Ayrıca, dağıtılan gıdaların afetzedeler üzerindeki etkileri ve tüketilebilirlik durumu da araştırılmıştır. Proje, afetzedelere ulaştırılan gıdaların temizlenme, hazırlanma ve dağıtım süreçlerinin hijyenik koşullarda gerçekleşip gerçekleşmediğini inceleyerek, gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca afetzedelerin gıda tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçlarının belirlenmesi için saha çalışmaları yapılmış ve gerekli müdahaleler planlanmıştır.

 

7.Süt ve Süt Ürünleri Ar-Ge ve Uygulamalı Eğitim Pilot Tesisi (SÜTAP)

Proje Türü:  TR21/21/SOGEP-KLÜ/0001

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Meryem ÇAMUR DEMİR

Araştırmacılar:Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU Doç. Dr. Bayram ÇETİN Doç. Dr. Harun URAN Dr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ Dr. Öğr. Üyesi Doğan ÜNAL Öğr. Gör. Dr. Selin ÖZDEN Arş. Gör. Şeyda YANARDAĞ KARABULUT Arş. Gör. Hayriye Göknur AĞCA KÜÇÜKAYDIN Öğr. Gör. Çiğdem OVACI BEJİ 

Bütçe: 1.698.941,35 TL

2021 yılı SOGEP kapsamında desteklenen projenin sözleşmesi 07.12.2021 tarihinde imzalanmıştır. Proje kapsamında, 1.694.369,00 TL bütçe kullanılarak gerçekleştirilen Süt ve Süt Ürünleri Ar-Ge ve Uygulamalı Eğitim Pilot Tesisi makine ve teçhizatı 09.02.2022 tarihinde yapılan ihale ile satın alınarak kurulumu tamamlanmıştır.  Satın alınan makine ve ekipmanın yüklenici firma tarafından montajı yapılmıştır. Firma tarafından gerekli ön testler yapılarak 1 hafta süre ile tesiste çalışacak 6 personele makinelerin kullanımına ilişkin eğitim verilmiştir.

 Proje ile gıda odak alanında süt ürünleri ve süt ürünlerine dayalı endüstrinin giderek yaygınlaşmasına bağlı olarak oluşan, nitelikli istihdam açığının Ar-Ge kapasitesinin arttırılması yoluyla sektöre bir ivme kazandırılarak nitelikli arttırılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında Kırklareli Üniversitesi Kayalı kampüsünde tahsis edilen 300 m2  binada Süt ve Süt Ürünleri Ar-Ge ve Uygulamalı Eğitim Pilot Tesisi kurulmuştur. Söz konusu pilot tesiste, süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar belirlenen protokol şartları çerçevesinde yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarını yürüteceklerdir. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli istihdam açığının karşılanması amacıyla gelen talepler değerlendirilerek eğitim programları düzenlenecektir. Ayrıca üniversitenin ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, sektör gereksinimlerine uygun uygulamalı eğitim alacaklardır.

Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne kayıtlı dezavantajlı grupta yer alan kişilerin mesleki deneyim edinmeleri, teorik eğitime ek olarak kurulacak pilot tesiste uygulamayı görmeleri, çalışma ortamına uyumlarının sağlanması amacıyla İŞKUR ile istihdam garantili Peynir Üretimi Eğitimi 04.09.2023-29.09.2023 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Eğitim, Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU ve Doç. Dr. Harun URAN tarafından verilen 60 saat teorik eğitim ve peynir ustası tarafından verilen 60 saatlik uygulamalı eğitim olmak üzere toplam 120 saat süreyle düzenlenmiştir. Eğitim ile Türk Gıda Kodeksi yönetmelik ve tebliğlerine uygun olarak çeşitli peynirlerin üretimi için gerekli hazırlıkları yapabilen, üretimini gerçekleştiren, laboratuvar analizleri konusunda bilgi sahibi olan, ambalajlama ve depolama işlemlerini yürütebilen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.  

Proje dönemi içinde düzenlenen eğitimi başarıyla tamamlayan 8 kursiyerin proje kapsamında İstihdam Beyannamesi imzalanan firmalarda istihdam süreci tamamlanmıştır. Talep olması halinde eğitim dönemleri artırılacaktır

 

 

 

 

 

 

 

8.Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası

Proje TürüKLÜBAP-220

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Meryem ÇAMUR DEMİR

Bütçe: 165.790,00 TL

2020 yılının Kasım ayı başında TÜBİTAK - TÜSSİDE ile başlatılan "Gıda" özelinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması İhtisaslaşma ve Startejisi Oluşturulması Projesi 2021 Nisan ayında tamamlanmıştır. Çalışmada Kırklareli gıda ekosistemine yönelik olarak niceliksel ve niteliksel analizler yapılarak, 5 alt sektör belirlenmiş (bitkisel yağ, hardaliye, et ürünleri, süt ürünleri ve arıcılık ürünleri) ve bu sektörülerin rekabetçilik ve bölgesel kalkınma açısından ihtiyaçları tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçların tesptinde her sektöre özel çalıştay, saha görüşmeleri ve anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üniversitenin gıda konusunda ihtisaslaşma ve misyon farklılaşması açısından akademisyenler ile birebir görüşmeler yapılarak değerlendirmeler yapılmış, sektörlerin ihityaçları ile üniversite yetkinlikleri eşleştirilmiştir. Bunun yanı sıra ulusal ve bölgesel planlarda gıda sektörü ve Kırklareli ili için belirlenmiş politikalarda İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Startejisinin oluşturulmasında dikkate alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Kırklareli Üniversitesi’nin 5 ana eksende (Koordinasyon-İş Birliği, Eğitim Farkındalık, Bilgi-Model Üretme, Ar-Ge ve Laboratuvar hizmetleri) Kırklareli gıda ekosistemine katkıda bulunarak ihtisaslaşma ve misyon farklılaşmasını sağlayabileceği saptanmıştır.

 

9.Propolis İlavesiyle Üretilen ve Buzdolabı Koşullarında Muhafaza Edilen Köftelerin Kalite Özellikleri ile Raf Ömürlerinin Belirlenmesi

Proje Türü: KLÜBAP-211

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Harun URAN

Bütçe: 19.625,00 TL

Bu çalışma, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip propolisin köftelerin raf ömrü ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla etanolde ekstrakte edilmiş propolis köfte formülasyonuna farklı oranlarda (% 0.1, % 0.3, % 0.5, % 1) ilave edilmiş ve üretimden sonra köfteler paketlenerek 9 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilmiştir. Depolamanın 1. 3. 6. ve 9 günlerinde çiğ haldeki kontrol grubu ve propolis ilaveli köftelere kimyasal (pH, TBA, Toplam Fenolik Madde, Antioksidan kapasite (DPPH ve ABTS)), fiziksel (Su aktivitesi ve renk analizi) mikrobiyolojik (Toplam mezofil aerob bakteri sayısı, Enterobacteriaceae sayısı, E.coli sayısı, S. aureus sayısı ve Salmonella aranması) ve duyusal analizler uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre köftelerin orijinal yapısı ve duyusal özellikleri değiştirilmeden % 0.3 oranında propolis ilavesinin uygun olabileceği görülmüştür.

 

10.Farklı Çözgenler İle Ekstrakte Edilen Domates Çekirdeği Yağının Kimyasal Kompozisyonunun Karşılaştırılması

Proje Türü:KLÜBAP-184

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr.Üyesi Buket AŞKIN

Bütçe: 8.000 TL

Domates çekirdeği; domatesin suyu, sosu veya salçası gibi ürünlere işlendiği endüstri için önemli bir atık ve yan ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu tohum, potansiyel bir yağ kaynağıdır. Bu araştırmada, farklı çözgenler kullanılarak sokslet ekstraksiyonu ile domates çekirdeklerinden elde edilen yağın kimyasal kompozisyonu ve besin içeriğinin yanı sıra yağ asidi kompozisyonunun da araştırılması hedeflenmektedir.  Çalışmada sokslet yöntemi ile 4 farklı çözgen (aseton, kloroform, etil asetat, petrol eter) kullanılmıştır. Öncelikli olarak ekstraksiyonda kullanılan çözgenlerin yağ verimleri ve bu çözgenler ile elde edilen yağların kaliteleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen 4 farklı domates çekirdeği yağı örneği için kırılma indisi, serbest asitlik, peroksit değeri, sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, p-anisidin değeri, totoks değeri, konjuge dien-trien miktarı olmak üzere farklı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca kromatografik analizler ile örneklerin yağ asidi kompozisyonları da belirlenmiştir.

 

11.Gıda Tedarik Zincirinde NFC Tabanlı İzlenebilirlik Sistemlerinin Analizi ve Bir Prototip Geliştirilmesi

Proje Türü:KLÜBAP-227

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Füsun YAVUZER ASLAN

Bütçe: 19.840,00 TL

İzlenebilirlik, bilişim yönetim sistemleri açısından genel olarak bakıldığında bir ürün veya hizmetin geriye doğru takip edilebilir olmasıdır. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, HACCP ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği gibi çeşitli standart ve yönetmelikler izlenebilirlik kavramını daha da derinleştirmektedir. Buna göre sadece işletmenin kendi iç süreçlerinin izlenebilirliği yetersiz kalmakta tüketicinin de ürün hakkında yeterli ve doğru bilgileri edinmesi yakın gelecekte zorunlu hale gelecektir. Günümüzde firmalar kendi iç süreçlerini izlemek için birçok sistem kullansa da özellikle tarladan çatala ya da çiftlikten çatala bakış açısıyla gıda alanında izlenebilirlik sistemlerinin kullanımı neredeyse yok gibidir. İzlenebilirlik sistemlerinde genellikle karekod veya barkod kullanılmaktadır. Gıda sektöründe olmasa da diğer sektörlerde bazı firmalar ise RFID (Radio Frequency Identification, Radyo Frekans Tanımlama) veya NFC (Near Field Communication, Yakın Alan İletişimi) etiketlerini kullanmaktadır. Proje kapsamında yakın alan iletişimi olarak bilinen NFC etiketleri ile gıda ürünlerinin izlenebilirliği için bir prototip geliştirilecektir. Bunun için öncelikle marketlerde tarama yapılarak Türk Gıda Kodeksinde tanımlı 18 farklı gıda kategorileri içindeki toplam 500 gıda ürünü tüketici gözüyle incelenecek ve izlenebilirlik sistemine sahip olup olmadığı araştırılacaktır. Daha sonra yurtdışında belirlenen ülkelerdeki ve yurtiçindeki NFC tabanlı izleme gerçekleştiren firmalar ve ürünler tespit edilerek sistemleri analiz edilecektir. Son olarak bu çalışmalardan alınan parametre ve veriler ile NFC tabanlı bir ürün etiketleme sistemi geliştirilecektir. Web ve mobil tabanlı olarak geliştirilecek sistemin prototipi Üniversitemizin Süt Ürünleri Pilot Tesisi ile Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde test edilecektir.

 

12.Türkiye'nin Gıda Güvencesinin Haritalandırılması

Proje TürüKLÜBAP-240

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Raif CERGİBOZAN

Bütçe: 0 TL

Gıda güvencesinin sağlanabilmesi için erişilebilirlik, bulunabilirlik, faydalanabilirlik ve istikrar alt boyutların eş zamanlı olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gıda güvencesi konusunda yapılan çalışmalar incelendiğinde çalışmaların pek çoğu var olan gıda güvencesi endeksini kullanarak ülkelerin gıda güvencesi durumunu tespit etmektedir. Buna karşın sınırlı sayıda çalışma ise yeni bir gıda güvencesi endeksi geliştirmektedir. Bu çalışma Türkiye için il bazında gıda güvencesi endeksi hesaplayarak literatürdeki bu boşluğun doldurulmasında yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Çalışmanın sonucunda nüfusun kırmızı et, yumurta, yulaf, baklagil ve patates gibi besin kaynaklarını tüketim gereksiniminin gerçekleşen arz ile karşılanamadığı görülmüştür. Ayrıca kırmızı ete alternatif olarak tüketilen tavuk eti arzı da gereksinimleri karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Özellikle beyaz et, yulaf, baklagil ve yer fıstığında kendine yeterli il sayısı oldukça sınırlı kalmaktadır. Antalya, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Rize ve Yalova söz konusu besin maddelerinin hiçbirinde kendisine yeterli değildir. Diğer taraftan Ardahan, Kırşehir, Afyonkarahisar, Niğde, Iğdır ve Ağrı gibi iller ise kendine yeterlilik seviyesi en yüksek olan iller arasında yer almaktadır.

 

13.Kırklareli Kenti Örneğinde Kentsel Tarımın Sürdürülebilir Kentsel Gelişime Katkılarının İncelenmesi

Proje TürüKLÜBAP-194

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Füruzan ASLAN

Bütçe: 17.621,06 TL

Bu çalışmanın amacı; hızlı nüfus artışı ve düzensiz kentleşmeye karşı ortaya çıkan problemlerle ekolojik yönden mücadele etmek; insan sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği, kent estetiği, sosyal bütünleşme ve kentsel sürdürülebilirliği sağlamak için tarımın kent ile entegrasyonunu temin etmek ve stratejiler geliştirmektir. Çalışma alanı olarak Kırklareli İli Mücavir alanı ele alınmıştır. Çalışma 3 aşamada değerlendirilmiştir. 1. aşamada literatür taraması yapılmış ve çalışma alanının doğal ve kültürel verileri ortaya konulmuştur. 2. Aşamada, anket yapılarak Kırklareli halkının kentsel tarıma bakışı ve bilinç düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Son aşamada ise, Kırklareli kenti için mevcut veriler ve potansiyeller doğrultusunda kentsel tarım çalışmalarının uygulanmasına yönelik önemli stratejiler geliştirilerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

 

14. Hardaliye'de Propolis Ekstratı Kullanımının Ürün Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi

Proje Türü: 1002

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Harun URAN

AraştırmacılarDr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ

Bütçe: 44.836,2 TL

Durum: Tamamlandı

Son yıllarda dünya genelinde geleneksel gıdalara artan bir ilgi gözlenmektedir ve bu gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de de farklı bölgelere özgü pek çok geleneksel ürün üretilmektedir. Bu ürünlerden biri olan Hardaliye, özellikle Trakya Bölgesi'nde üretilen ve tüketilen geleneksel bir içecektir. Ancak, bu ürünün üretiminde kullanılan sentetik karakterdeki koruyucu benzoatlar, ürün algısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumun farkında olan bir proje, Hardaliye üretiminde benzoat kullanımını azaltmak ve ürünün fonksiyonel özelliklerini artırmak amacıyla propolis ekstresi kullanmayı önermektedir. Propolis, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bir arı ürünüdür ve son dönemde sağlık açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Projede, patentli bir ürün olan laktik asit bazlı propolis ekstresinin kullanılması planlanmaktadır. Proje kapsamında, farklı konsantrasyonlarda (%0.5, %1 ve %1.5) propolis ekstresi Hardaliye üretimine dahil edilecek ve üretime cibreden ve şıradan olmak üzere iki farklı yöntem denenecektir. Üretilen örneklerin fermentasyon süreci boyunca ve sonrasında çeşitli kalite özellikleri incelenecek ve propolisin Hardaliye'nin raf ömrü, duyusal özellikleri ve besinsel özellikleri üzerine etkileri değerlendirilecektir.

 

15. Kan Glukozu Regülasyonu Sağlayabilecek Fonksiyonel Besinlerin Kullanıldığı Yemek Tarif Kitapçığı

Proje Türü: 2209 A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarMelike ÖzlüFatma Çelik

Bütçe: 5.000 TL

Durum: Tamamlandı

Proje kapsamında, kan glukozu regülasyonunu sağlayabilecek fonksiyonel besinlerin kullanıldığı yemek tariflerini içeren bir yemek tarif kitapçığının oluşturulması amaçlamaktadır. Kitapçık, glisemik indeksi düşük olan ve kan glukozunu dengelemeye yardımcı olan besinlerle hazırlanmış tarifler sunacaktır. Bu şekilde, diyabet gibi kan şekeri düzensizliği sorunu yaşayan bireylerin ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden herkesin kullanımına yönelik besleyici ve lezzetli yemek seçenekleri sunulması hedeflenmektedir. Bu kitapçık, sağlıklı beslenme ve kan şekeri kontrolüne katkı sağlayarak bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

 

KLU

Facebook Twitter Google Plus
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi