Gıda İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı

Tübitak Projeleri

26/01/2024 15:32:11 - 30/01/2024 15:32:11 - 493 Okunma

1. Gıda ve Teknoloji Alanlarına Yönelik Disiplinlerarası Bölgesel Kalkınma ve Ar-Ge Odaklı Proje Hazırlama Eğitimi

Proje Türü: 2237 B

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER

Bütçe: 37.150,00 TL

Durum: Tamamlandı

16-18 Eylül 2020 tarihleri arasında üç gün süren eğitimlerde, Kırklareli Üniversitesi'nde Gıda Bilimi ve Teknolojileri alanında araştırma yapan katılımcılara Ar-Ge ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Projeler Hazırlanması için gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmıştır. Proje kapsamında, katılımcılara TÜBİTAK, ARDEB ve TEYDEB gibi projeler ile bölgesel kalkınmaya odaklı güdümlü projeler, TAGEM fon kaynakları, AB çerçeve programı fon kaynakları ve diğer uluslararası fon kaynakları hakkında bilgiler aktarılmıştır. Ayrıca, katılımcılara Ar-Ge proje destek programları tanıtılmış ve proje içeriğine yönelik hazırlık sürecinde ihtiyaç belirleme, projenin amacı, konusu ve literatür özeti gibi konularda eğitmenler tarafından mentorlük desteği sağlanmıştır. Bu süreçte, ihtisas üniversitelerinden gelen eğitmenler aracılığıyla bir ihtisas üniversitesinin sorumlulukları ve ihtisas üniversitesi olma yolundaki deneyimler aktarılmıştır. Böylelikle, katılımcılar mevcut projelerini veya proje fikirlerini daha nitelikli bir şekilde hazırlama yetkinliği kazanmışlardır.

 

2. Hardaliye'de Propolis Ekstratı Kullanımının Ürün Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi

Proje Türü: 1002

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Harun URAN

AraştırmacılarDr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ

Bütçe: 44.836,2 TL

Durum: Devam Ediyor

Son yıllarda dünya genelinde geleneksel gıdalara artan bir ilgi gözlenmektedir ve bu gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de de farklı bölgelere özgü pek çok geleneksel ürün üretilmektedir. Bu ürünlerden biri olan Hardaliye, özellikle Trakya Bölgesi'nde üretilen ve tüketilen geleneksel bir içecektir. Ancak, bu ürünün üretiminde kullanılan sentetik karakterdeki koruyucu benzoatlar, ürün algısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumun farkında olan bir proje, Hardaliye üretiminde benzoat kullanımını azaltmak ve ürünün fonksiyonel özelliklerini artırmak amacıyla propolis ekstresi kullanmayı önermektedir. Propolis, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bir arı ürünüdür ve son dönemde sağlık açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Projede, patentli bir ürün olan laktik asit bazlı propolis ekstresinin kullanılması planlanmaktadır. Proje kapsamında, farklı konsantrasyonlarda (%0.5, %1 ve %1.5) propolis ekstresi Hardaliye üretimine dahil edilecek ve üretime cibreden ve şıradan olmak üzere iki farklı yöntem denenecektir. Üretilen örneklerin fermentasyon süreci boyunca ve sonrasında çeşitli kalite özellikleri incelenecek ve propolisin Hardaliye'nin raf ömrü, duyusal özellikleri ve besinsel özellikleri üzerine etkileri değerlendirilecektir.

 

3. Kan Glukozu Regülasyonu Sağlayabilecek Fonksiyonel Besinlerin Kullanıldığı Yemek Tarif Kitapçığı

Proje Türü: 2209 A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarMelike ÖzlüFatma Çelik

Bütçe: 5.000 TL

Durum: Devam Ediyor

Proje kapsamında, kan glukozu regülasyonunu sağlayabilecek fonksiyonel besinlerin kullanıldığı yemek tariflerini içeren bir yemek tarif kitapçığının oluşturulması amaçlamaktadır. Kitapçık, glisemik indeksi düşük olan ve kan glukozunu dengelemeye yardımcı olan besinlerle hazırlanmış tarifler sunacaktır. Bu şekilde, diyabet gibi kan şekeri düzensizliği sorunu yaşayan bireylerin ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden herkesin kullanımına yönelik besleyici ve lezzetli yemek seçenekleri sunulması hedeflenmektedir. Bu kitapçık, sağlıklı beslenme ve kan şekeri kontrolüne katkı sağlayarak bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

 

4. Beslenme Bilgi Yarışması

Proje Türü: 2209-A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarSelen ERTUĞRAL Beyza YILMAZ

Bütçe: 5.090 TL

Durum: Devam Ediyor

Proje, sağlıklı beslenme konusunda farkındalığı artırmak ve toplumun beslenme konusundaki bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen bir girişimdir. Beslenme Bilgi Yarışması, gençler arasında beslenme konusunda doğru bilgiyi teşvik etmek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaygınlaştırmak ve obezite gibi beslenme ile ilişkili sağlık sorunlarına dikkat çekmek için tasarlanmıştır. Proje kapsamında, çeşitli yaş gruplarından gençler arasında beslenme ile ilgili bilgi yarışmaları düzenlenmektedir. Yarışmalar, beslenme bilgisi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, besin değerleri, obezite ve beslenme ile ilişkili diğer konuları kapsayan soruları içermektedir. Yarışma sürecinde, katılımcılar arasında sağlıklı rekabet ortamı oluşturularak beslenme konusundaki bilgi düzeyinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, Beslenme Bilgi Yarışması'nın yanı sıra, beslenme konusunda farkındalığı artırmak amacıyla eğitim materyalleri hazırlanmakta ve bu materyaller gençlere ve ailelerine sunulmaktadır. Proje, toplumun beslenme konusundaki bilgi düzeyini artırarak daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

 

5. Benim Besinim, Benim Sağlığım

Proje Türü: 2209-A

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi  Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

AraştırmacılarMüge ÇOLAK, Gizem CESUR

Bütçe: 5.000 TL

Durum: Tamamlandı

Çocukların erken yaşta doğru beslenmeyi öğrenmeleri ileriki yaşlarda besin seçimini etkileyerek daha sağlıklı bir nesil ve gelişmiş sosyoekonomik ve refah düzeyi sağlar. Okullarda sağlıklı beslenme eğitimini veren öğretmenlerin sağlıklı beslenme bilgi düzeyi yeterli değildir. Bu durum çocukların sağlıklı beslenme bilgisine ulaşmasını engellemektedir. Okul öncesi 4-6 yaş arası 4 anaokulunda, her okulda 2 şubeden oluşacak şekilde 8 farklı sınıftaki öğrenci ile gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Proje çalışması ile çocukların besinleri tanımaları, besin değerlerini, besinlerin doğru pişirme yöntemleri ve tüketimini, ucuz maliyet ile doğru, sağlıklı beslenme bilgisini çocuğa sunmayı, eğitmenin iş yükünü azaltmayı ve sürdürebilir kalkınma desteği ile obezite ile mücadeleyi desteklemeyi sağlayacaktır. Projenin amacı okul öncesi öğretmenlerinin uygulayabileceği düşük maliyetli bir şekilde sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmayı amaçlayan eğitim programı oluşturmak ve bu eğitim programı ile beslenme eğitiminin yanında çocuğun psiko-motor, sosyal ve bilişsel gelişimini de sağlamaktır. Proje kapsamında akıllı telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden barkod okuyarak ulaşılabilen aynı zamanda keçeden oluşturulmuş gıda örnekleri ile desteklenen bir beslenme programı geliştirilmiştir. Proje uygulamaları haftada üç eğitim saati (1 eğitim saati=20 dakika) olarak planlanmıştır. Eğitimler altı hafta sürmüştür. Proje başlamadan önce öğrencilerin evlerine onay yazısı gönderilmiş ve çalışmaya katılmayı kabul etmeyen öğrenciler çalışmaya alınmamıştır. Proje kullanıma uygun ucuz maliyetli olması ile her anaokulunda rahatlıkla kullanım sağlar. Eğitimcinin iş yükünü azaltmaya ve çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını doğru bir şekilde kazanmasını sağlayacak bir eğitim programı oluşturur. Çalışmanın ilk iki ayında kukla gösteriminin hazırlanması, barkod sisteminin yazılımının yapılması ve keçelerden besinlerin hazırlanması gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yönergelerle her hafta müfredat planı anlatılıp müfredat uygulanmıştır. Son olarak çocukların eğitim sonu değerlendirilmesi yapılarak eğitim öncesi ve sonrası değişimlerin analizi yapılmıştır.

 

6. Türkiye Acil Afet İzleme

Proje Türü: 1002 C

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ÇAKIR

Araştırmacılar:Doç. Dr. Yeliz MERCAN

Bütçe:19.000 TL

Durum: Tamamlandı

Proje, afet bölgelerindeki gıda güvenliği süreçlerinin incelenmesi ve afetzedelere dağıtılan gıdaların hazırlanması, dağıtımı ve tüketimi süreçlerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlamıştır. Afet bölgelerindeki gıda ihtiyacının karşılanması esnasında yaşanan kaos ortamında gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması önemlidir. Proje kapsamında, dış illerden ulaştırılan gıda malzemelerinin lojistik, dağıtım ve tüketim süreçleri gıda güvenliği açısından değerlendirilmiş, hazırlık süreçleri incelenmiş ve dağıtım sırasında hijyen koşulları gözlemlenmiştir. Ayrıca, dağıtılan gıdaların afetzedeler üzerindeki etkileri ve tüketilebilirlik durumu da araştırılmıştır. Proje, afetzedelere ulaştırılan gıdaların temizlenme, hazırlanma ve dağıtım süreçlerinin hijyenik koşullarda gerçekleşip gerçekleşmediğini inceleyerek, gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca afetzedelerin gıda tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçlarının belirlenmesi için saha çalışmaları yapılmış ve gerekli müdahaleler planlanmıştır.

 

7. Rhodotorula mucilaginosa (BT59) Kullanılarak Üzüm Posasından Tek Hücre Yağı (THY) Üretimi: Fermentasyon Optimizasyonu, THY Karakterizasyonu ve Farklı Gıda Alanlarında Kullanımı

Proje Türü: 1001

Araştırmacılar: Dr. Öğr.Üyesi Gülce Bedis KAYNARCA

Bütçe: 1.646.791.00 

Durum: Devam Ediyor

Bitkisel yağların gıda kaynağı olarak kullanılmasının yanında biyodizel üretimi için talep görmesinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gıda bulunabilirliğini ve fiyatlarını etkilediği ve çevresel sorunlara neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu sorunlara çözüm olarak, tek hücre yağı (THY) üretimi potansiyel bir çözüm sunmaktadır. Bu projede, üzüm posasından yüksek verimde THY üretilerek, yağ asidi profili ve fonksiyonel özellikler belirlenecek ve üretilen THY'nın gıda alanında kullanılma potansiyeli araştırılacaktır. Üretilen THY'nın, yağı azaltılmış fonksiyonel mayonez üretimi, çoklu doymamış yağ asidi fazla olan THY'nin enkapsülasyonu ve geriye kalan biyokütleden pH duyarlı biyofilm üretimi gibi ürünlerde kullanılması incelenecek ve ürünlerin karakterizasyon analizleri yapılacaktır. Bu çalışma, Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak ve sağlıklı beslenme açısından tüketiciye yararlı ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayacaktır.

 

8. Çikolata Teknolojisi İçin Alternatif ve Yenilikçi Bir Temperleme Tekniği: Soğuk Plazma Destekli PreKristalizasyon (CPCry)

Proje Türü: 1001

Araştırmacılar:Dr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ

Bütçe: 1.650.000 TL

Durum: Devam Ediyor

Proje kapsamında, çikolata üretim teknolojisinde kullanılan geleneksel pre-kristalizasyon işlemine alternatif olarak soğuk plazma destekli pre-kristalizasyon uygulamasını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel temperleme işlemi sırasında yaşanan kalite ve maliyet sorunlarına çözüm olarak, soğuk plazma tekniği kullanılacaktır. Bu yöntem, düşük sıcaklıkta ve vakum ya da atmosferik basınç altında uygulanan termal olmayan bir işlem olarak öne çıkmaktadır. Proje kapsamında, farklı gaz kaynakları (argon, nitrojen, kuru hava) kullanılarak çeşitli çikolata örneklerinde pre-kristalizasyon gerçekleştirilecek ve kalite analizleri yapılacaktır. Elde edilen sonuçlar, çikolata endüstrisinde iş gücü, enerji maliyeti ve zaman açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır. Ayrıca, soğuk plazma teknolojisinin gıda sektöründeki kullanım alanı genişleyecek ve sektörde çeşitlilik sağlanacaktır.

 

9. Hardaliyenin Farklı Taşıyıcı Ajanlar Yardımıyla Dondurularak Kurutma Potansiyelinin Belirlenmesi, Sürecin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Optimizasyonu, Kurutulan Ürünlerin Teknofonksiyonel ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması, In-Vitro Koşullarda Antihiperglisemik Etki Potansiyellerinin İncelenmesi

Proje Türü: 1002 A

Proje Yürütücüsü: Doç.Dr.Buket AŞKIN

AraştırmacılarDr.Öğr.Üyesi Onur AŞKIN

Bütçe: 75.000 TL

Durum: Devam Ediyor

Proje kapsamında, hardaliyenin toz haline getirilmesi için uygun taşıyıcı ajanların araştırılmasını ve böylece hardaliyenin kullanıma hazır toz içecek olarak üretim imkanlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel fermentasyon yöntemiyle hardaliye üretimi gerçekleştirilecek ve ardından farklı taşıyıcı ajanlar kullanılıp dondurularak kurutma işlemi yapılacaktır. Bu aşamada maltodekstrin, inülin, oligofruktoz, arap zamkı gibi taşıyıcı ajanlar kullanılacak ve en uygun miktar belirlenecektir. Elde edilen tozların fizikokimyasal, teknofonksiyonel ve mikrobiyolojik özellikleri incelenecek, antihiperglisemik etki potansiyelleri değerlendirilecektir. Bu çalışma, hardaliye tozunun çeşitli ürünlerde kullanılabilme potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

 

10. Propiyonik Asit Bakterileri ile B12 Vitamini Üretimi ve Mihaliç Peynirinde B12 Vitamin Düzeyinin Artırılması

Proje Türü: 1002

Proje Yürütücüsü: Arş. Gör. Hayriye Göknur AĞCA KÜÇÜKAYDIN

Bütçe: 58.829 TL

Durum: Devam Ediyor

Proje kapsamında, Mihaliç peynirinin B12 vitamini içeriğinin artırılması hedeflenmektedir. Bu peynir çeşidinin doğal mikroflorasında bulunan propiyonik asit bakterilerinin gelişim koşulları göz önünde bulundurularak, peynir kitlesinde B12 vitamini üretiminin sağlanması ve artırılması planlanmaktadır. İlk olarak, propiyonik asit bakterilerinin B12 vitamini üretme potansiyelleri ve etkileyen parametreler belirlenecek ve en etkili olduğu belirlenen parametrelerin peynir üretimine uygulanması ile B12 vitamini düzeyinin artırılması hedeflenmektedir. Bu çalışma, Mihaliç peynirinin fonksiyonel özelliklerinin desteklenerek, insan sağlığına daha yararlı bir ürün elde edilmesini ve tüketicilere fayda sağlanmasını amaçlamaktadır.

 

 

 

 

TÜBİTAK

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.