Gıda İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı

İhtisas Projeleri

26/01/2024 11:27:44 - 31/01/2024 11:27:44 - 378 Okunma

1. Süt ve Süt Ürünlerinin Karakterizasyonu ve Yeni Ürün Geliştirme

Proje No: BKOP_01

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU

Araştırmacılar: Öğr. Gör. Dr. Gülce Bedis KAYNARCA, Arş. Gör. Şeyda YANARDAĞ KARABULUT,  Arş. Gör. Hayriye Göknur AĞCA KÜÇÜKAYDIN, Arş. Gör. Yılmaz ÖZCAN

Bütçe: 2.854.909,67 TL

Durum: Devam ediyor

Proje kapsamında öncelikle Süt Ürünleri Pilot Tesisinin kurulması ve üretimlerin standardizasyonu hedeflenmektedir. Projede, süt ve süt ürünleri ile birlikte peyniraltı suyu gibi yan ürünlerin değerlendirilmesi ve yeni ürünlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Fonksiyonel dondurma, alternatif peyniraltı suyu içeceği ve kurutulmuş süt ürünleri gibi ürünler üzerinde çalışılacaktır. Üretilen ürünlerin analizleri yapılacak ve karakterizasyonları tamamlanacaktır. Bu proje, bölgesel kalkınmaya, Ar-Ge faaliyetlerine ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Süt işletmelerinin yatırımlarının doğru yönetilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin bu proje ile değerlendirilmesi sektöre yeni bakış açıları ve ürünler kazandıracaktır.

 

2. Hardaliye Üretimi Optimizasyonu ve Farklı Şekillerde İşlenerek Değerlendirilmesi

Proje No: BKOP_02

Proje Yürütücüsü: Doç Dr. Harun URAN

Araştırmacılar: Arş. Gör. Şeyda YANARDAĞ KARABULUT, Arş. Gör. Başak Ebru ÖZCAN, Arş. Gör. Merve USAL

Bütçe: 2.822.908,00 TL

Durum: Devam ediyor

Proje kapsamında, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Laboratuvarı'nda Ar-Ge ölçekli Hardaliye üretimi yapmayı amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında farklı üzüm çeşitleri ve bileşenler kullanılarak optimum özelliklere sahip Hardaliye üretimi gerçekleştirilecek ve çeşitli kalite analizleri yapılacaktır. Elde edilen veriler, il genelinde Hardaliye üretimi yapan firmalara destek olmak için kullanılacaktır. Projenin ikinci aşamasında, üretilen Hardaliye içerisine karbondioksit gazı ilave edilerek gazlı içecek üretimi gerçekleştirilecektir. Bu ürünlerde çeşitli analizler yapılarak uygun ürün profili belirlenmeye çalışılacaktır. Projenin bir diğer önemli aşaması, Hardaliyenin toz haline dönüştürülmesidir. Bu kapsamda ürün, püskürtmeli kurutucu ile toz formuna dönüştürülüp farklı şekillerde değerlendirilecektir. Toz formunun instant Hardaliye olarak tüketilebilirliği araştırılacak ve sosis gibi et ürünlerinde renklendirici ve besin değerini arttırıcı bir bileşen olarak kullanılma potansiyeli değerlendirilecektir. Bu proje, Hardaliye üretimine yönelik yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesini ve ürün çeşitliliğinin artırılmasını hedeflemektedir.

 

 

3. Kırklareli Üniversitesi Gıda İhtisaslaşma Programı Tanıtım ve Medya

Proje No: BKOP_03

Proje Yürütücüsü: Doç Dr. Esra BOZKANAT CERGİBOZAN

Araştırmacılar: Dr. Öğr. Üyesi Kürşad ERKAL, Öğr. Gör. Haluk KESKİN, Öğr. Gör. Yılmaz KUS, Bilal DUR, Celil KOÇ

Bütçe: 171.948,21 TL

Durum: Devam ediyor

Tanıtım projesi ile, Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşen bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma faaliyetlerinin duyurum ve tanıtımı yapılacaktır. Tanıtım filmi, fotoğraf ve video çekimleri, yerel basın ile ilişkiler ve sosyal medya araçları yardımıyla paydaşlar hedef alınarak etkin bir tanıtım programı uygulanacaktır.

4. Meşe Balı, Propolis, Arı Sütü ve Arı Poleni Katkılı Süper Gıda (Süpermix) Geliştirilmesi

Proje No: BKOP_04

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ

Bütçe: 1.490.594,03 TL

Durum: Devam ediyor

Proje kapsamında, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşamı destekleyici süper gıdaların geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bal arılarından elde edilen bal, propolis, arı sütü ve arı poleni gibi ürünlerin sağlık açısından önemi bilinmektedir. Bu proje, Kırklareli Bölgesi'nde bulunan meşe balları ve propolisi kullanarak, arı sütü, arı poleni ve çikolata ile zenginleştirilmiş ürün formülasyonunu optimize etmeyi hedeflemektedir. Design Expert programı kullanılarak oluşturulacak deneme deseninde meşe balı, propolis ve arı poleni değişken bileşenler olacak; arı sütü ve çikolata ise sabit bileşenler olarak belirlenecektir. Üretilen ürünlerde çeşitli kalite analizleri gerçekleştirilerek, en uygun formülasyon bileşiminin tespiti yapılacaktır. Bu çalışma, tüketicilerin sağlık açısından faydalı olan ve beğenecekleri süper gıdaların geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

 

5. Gıda Alanında Faaliyet Gösteren İşletmeler ve Çiftçilere Yönelik Sürekli Eğitim Programları

Proje No: BKOP_05

Proje Yürütücüsü: Doç Dr. Taha EĞRİ

Araştırmacılar: Öğr. Gör. Nurullah KARACA

Bütçe: 300.000,00 TL

Durum: Devam ediyor

Proje, gıda alanında faaliyet gösteren hane halkı (çiftçi ve üreticiler), KOBİ'ler, büyük işletmeler ile araştırmacı ve uygulayıcılara yönelik mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve rekabet etme imkanlarını arttırmak, verimliliklerini yükseltmek, güncel teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelere entegrasyonlarını arttırmak için düzenlenmesi planlanan eğitim programlarına ilişkindi.

 

 

 

6. Tarladan Çatala İzlenebilirlik için Prototip Geliştirme

Proje No: BKOP_06

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN

Araştırmacılar: Dr. Öğr. Üyesi Füsun YAVUZER ASLAN, Dr. Öğr. Üyesi Doğan ÜNAL

Bütçe: 1.539.990,00 TL

Durum: Devam ediyor

Gıda güvenliği ve izlenebilirlik, son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ancak, mevcut izlenebilirlik sistemleri genellikle yetersiz kalmakta ve tüketicilerin ürün hakkında doğru bilgiye erişiminde sınırlılıklar yaşanmaktadır. Özellikle küçük firmalar için izlenebilirlik sistemlerinin maliyet ve bilişim kaynakları açısından zorlayıcı olduğu gözlemlenmektedir.

Tüketicilerin giderek artan talepleri doğrultusunda, ürünlerin kökeni, üretim yöntemleri ve sürdürülebilirlik gibi konularda daha fazla bilgi talep edilmektedir. Sürdürülebilirlik artık bir seçenek olmaktan çıkıp zorunlu hale gelmiştir. Bu noktada, izlenebilirlik sistemi, gıda ürünlerinin tedarik zinciri boyunca takibini sağlayarak tüketicilere güvenilir bilgi sunmayı amaçlamaktadır.

Bu proje, güvene dayalı tedarik zinciri izlenebilirlik sistemleri ile esnek, akıllı ve sürdürülebilir gıda sistemleri için yenilikçi çözümler sunmayı hedeflemektedir. Blokzincir teknolojisi gibi yenilikçi yaklaşımların kullanılmasıyla, verilerin değiştirilmesine karşı kapalı bir yapı sağlanarak tüm tedarik zinciri aktörlerine güvenilir veri sunulması amaçlanmaktadır.

 

7. Trakya Bölgesi Gıda Sektörü İhtiyaç Analizi

Proje No: BKOP_07

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Adem BAŞPINAR

Araştırmacılar: Prof. Dr. Raif CERGİBOZAN, Doç. Dr. Ömer Faruk GÜLEÇ, Dr. Öğr. Üyesi Fatih KARASAÇ, Dr. Öğr. Üyesi Abdüsselam SAĞIN

Bütçe: 407.483,00 TL

Durum: Devam ediyor

Trakya Bölgesi Gıda Sektörü İhtiyaç Analizi Projesi, Trakya bölgesinde (Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ) sahadan edinilecek verilere dayalı olarak gıda sektörünün ihtiyaçlarını, bölgedeki potansiyel fırsatları ve problemleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında nitel ve nicel araştırmaların birlikte kullanılacağı karma desenli bir saha araştırması yürütülecektir. Buna ilaveten; firma-sektör analizleri; satış, pazarlama, dağıtım, verimlilik vb. açısından farklı bölgelerle kıyaslama çalışmaları (benchmarking); iyi uygulama örneklerinin analizi de yapılacaktır. Proje neticesinde elde edilecek verilerin Kırklareli Üniversitesinin gıda ihtisas çalışmalarının bundan sonraki eğilimlerini belirlemesi beklenmektedir.

 

8. Kırklareli’ne Özgü Bölgesel Ürünlerin Aroma Profilinin Belirlenmesi

Proje No: BKOP_08

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Cemile ÖZCAN

Araştırmacılar: Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU, Doç. Dr. Bayram ÇETİN, Doç. Dr. Harun URAN, Doç. Dr. Nurdan KURNAZ YETİM, Dr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ, Dr. Öğr. Üyesi Nihat AKKURT, Arş. Gör. Başak Ebru ÖZCAN

Bütçe: 2.992.462 TL TL

Durum: Devam ediyor

Proje kapsamında, Trakya bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen aronya, hardaliye, meşe balı, kurutulmuş et ve ayçiçeği gibi ürünlerin aroma profillerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu ürünler yüksek fenolik bileşime sahiptir ve bölgesel kalkınma odaklarında önemli bir rol oynamaktadır. Aroma analizi için başta headspace-gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi (HS-GC-MS) olmak üzere çeşitli teknikler kullanılacaktır. GC-MS, gıdalardaki aroma bileşenlerini kalitatif ve kantitatif olarak analiz etmeye yarayan bir teknolojidir. Headspace (HS) teknolojisi ile birleştirilmiş GC-MS, gıdalardaki uçucu aromatik bileşenlerin hızlı ve bozulmadan analiz edilmesine olanak sağlar. Bu yöntem, kolon konfigürasyonunda bozulma olmadan ve kalıntı bırakmadan analiz imkanı sunar. Bu çalışma, Trakya bölgesindeki önemli bitkisel ve hayvansal ürünlerin aroma profillerinin belirlenmesinde değerli bir katkı sağlayacaktır.

 
 
 
 
Projeler

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.