Gıda İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı

Bap Projeleri

29/01/2024 10:52:52 - 02/02/2024 10:52:52 - 268 Okunma

1. Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası

Proje No: KLÜBAP-220

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Meryem ÇAMUR DEMİR

Bütçe: 165.790,00 TL

2020 yılının Kasım ayı başında TÜBİTAK - TÜSSİDE ile başlatılan "Gıda" özelinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması İhtisaslaşma ve Startejisi Oluşturulması Projesi 2021 Nisan ayında tamamlanmıştır. Çalışmada Kırklareli gıda ekosistemine yönelik olarak niceliksel ve niteliksel analizler yapılarak, 5 alt sektör belirlenmiş (bitkisel yağ, hardaliye, et ürünleri, süt ürünleri ve arıcılık ürünleri) ve bu sektörülerin rekabetçilik ve bölgesel kalkınma açısından ihtiyaçları tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçların tesptinde her sektöre özel çalıştay, saha görüşmeleri ve anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üniversitenin gıda konusunda ihtisaslaşma ve misyon farklılaşması açısından akademisyenler ile birebir görüşmeler yapılarak değerlendirmeler yapılmış, sektörlerin ihityaçları ile üniversite yetkinlikleri eşleştirilmiştir. Bunun yanı sıra ulusal ve bölgesel planlarda gıda sektörü ve Kırklareli ili için belirlenmiş politikalarda İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Startejisinin oluşturulmasında dikkate alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Kırklareli Üniversitesi’nin 5 ana eksende (Koordinasyon-İş Birliği, Eğitim Farkındalık, Bilgi-Model Üretme, Ar-Ge ve Laboratuvar hizmetleri) Kırklareli gıda ekosistemine katkıda bulunarak ihtisaslaşma ve misyon farklılaşmasını sağlayabileceği saptanmıştır.

2. Propolis İlavesiyle Üretilen ve Buzdolabı Koşullarında Muhafaza Edilen Köftelerin Kalite Özellikleri ile Raf Ömürlerinin Belirlenmesi

Proje No: KLÜBAP-211

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Harun URAN

Bütçe: 19.625,00 TL

Bu çalışma, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip propolisin köftelerin raf ömrü ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla etanolde ekstrakte edilmiş propolis köfte formülasyonuna farklı oranlarda (% 0.1, % 0.3, % 0.5, % 1) ilave edilmiş ve üretimden sonra köfteler paketlenerek 9 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilmiştir. Depolamanın 1. 3. 6. ve 9 günlerinde çiğ haldeki kontrol grubu ve propolis ilaveli köftelere kimyasal (pH, TBA, Toplam Fenolik Madde, Antioksidan kapasite (DPPH ve ABTS)), fiziksel (Su aktivitesi ve renk analizi) mikrobiyolojik (Toplam mezofil aerob bakteri sayısı, Enterobacteriaceae sayısı, E.coli sayısı, S. aureus sayısı ve Salmonella aranması) ve duyusal analizler uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre köftelerin orijinal yapısı ve duyusal özellikleri değiştirilmeden % 0.3 oranında propolis ilavesinin uygun olabileceği görülmüştür.

3. Farklı Çözgenler İle Ekstrakte Edilen Domates Çekirdeği Yağının Kimyasal Kompozisyonunun Karşılaştırılması

Proje No: KLÜBAP-184

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr.Üyesi Buket AŞKIN

Bütçe: 8.000 TL

Domates çekirdeği; domatesin suyu, sosu veya salçası gibi ürünlere işlendiği endüstri için önemli bir atık ve yan ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu tohum, potansiyel bir yağ kaynağıdır. Bu araştırmada, farklı çözgenler kullanılarak sokslet ekstraksiyonu ile domates çekirdeklerinden elde edilen yağın kimyasal kompozisyonu ve besin içeriğinin yanı sıra yağ asidi kompozisyonunun da araştırılması hedeflenmektedir.  Çalışmada sokslet yöntemi ile 4 farklı çözgen (aseton, kloroform, etil asetat, petrol eter) kullanılmıştır. Öncelikli olarak ekstraksiyonda kullanılan çözgenlerin yağ verimleri ve bu çözgenler ile elde edilen yağların kaliteleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen 4 farklı domates çekirdeği yağı örneği için kırılma indisi, serbest asitlik, peroksit değeri, sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, p-anisidin değeri, totoks değeri, konjuge dien-trien miktarı olmak üzere farklı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca kromatografik analizler ile örneklerin yağ asidi kompozisyonları da belirlenmiştir.

4. Gıda Tedarik Zincirinde NFC Tabanlı İzlenebilirlik Sistemlerinin Analizi ve Bir Prototip Geliştirilmesi

Proje No: KLÜBAP-227

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Füsun YAVUZER ASLAN

Bütçe: 19.840,00 TL

İzlenebilirlik, bilişim yönetim sistemleri açısından genel olarak bakıldığında bir ürün veya hizmetin geriye doğru takip edilebilir olmasıdır. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, HACCP ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği gibi çeşitli standart ve yönetmelikler izlenebilirlik kavramını daha da derinleştirmektedir. Buna göre sadece işletmenin kendi iç süreçlerinin izlenebilirliği yetersiz kalmakta tüketicinin de ürün hakkında yeterli ve doğru bilgileri edinmesi yakın gelecekte zorunlu hale gelecektir. Günümüzde firmalar kendi iç süreçlerini izlemek için birçok sistem kullansa da özellikle tarladan çatala ya da çiftlikten çatala bakış açısıyla gıda alanında izlenebilirlik sistemlerinin kullanımı neredeyse yok gibidir. İzlenebilirlik sistemlerinde genellikle karekod veya barkod kullanılmaktadır. Gıda sektöründe olmasa da diğer sektörlerde bazı firmalar ise RFID (Radio Frequency Identification, Radyo Frekans Tanımlama) veya NFC (Near Field Communication, Yakın Alan İletişimi) etiketlerini kullanmaktadır. Proje kapsamında yakın alan iletişimi olarak bilinen NFC etiketleri ile gıda ürünlerinin izlenebilirliği için bir prototip geliştirilecektir. Bunun için öncelikle marketlerde tarama yapılarak Türk Gıda Kodeksinde tanımlı 18 farklı gıda kategorileri içindeki toplam 500 gıda ürünü tüketici gözüyle incelenecek ve izlenebilirlik sistemine sahip olup olmadığı araştırılacaktır. Daha sonra yurtdışında belirlenen ülkelerdeki ve yurtiçindeki NFC tabanlı izleme gerçekleştiren firmalar ve ürünler tespit edilerek sistemleri analiz edilecektir. Son olarak bu çalışmalardan alınan parametre ve veriler ile NFC tabanlı bir ürün etiketleme sistemi geliştirilecektir. Web ve mobil tabanlı olarak geliştirilecek sistemin prototipi Üniversitemizin Süt Ürünleri Pilot Tesisi ile Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde test edilecektir.

5.Türkiye'nin Gıda Güvencesinin Haritalandırılması

Proje No: KLÜBAP-240

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Raif CERGİBOZAN

Bütçe: 0 TL

Gıda güvencesinin sağlanabilmesi için erişilebilirlik, bulunabilirlik, faydalanabilirlik ve istikrar alt boyutların eş zamanlı olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gıda güvencesi konusunda yapılan çalışmalar incelendiğinde çalışmaların pek çoğu var olan gıda güvencesi endeksini kullanarak ülkelerin gıda güvencesi durumunu tespit etmektedir. Buna karşın sınırlı sayıda çalışma ise yeni bir gıda güvencesi endeksi geliştirmektedir. Bu çalışma Türkiye için il bazında gıda güvencesi endeksi hesaplayarak literatürdeki bu boşluğun doldurulmasında yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Çalışmanın sonucunda nüfusun kırmızı et, yumurta, yulaf, baklagil ve patates gibi besin kaynaklarını tüketim gereksiniminin gerçekleşen arz ile karşılanamadığı görülmüştür. Ayrıca kırmızı ete alternatif olarak tüketilen tavuk eti arzı da gereksinimleri karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Özellikle beyaz et, yulaf, baklagil ve yer fıstığında kendine yeterli il sayısı oldukça sınırlı kalmaktadır. Antalya, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Rize ve Yalova söz konusu besin maddelerinin hiçbirinde kendisine yeterli değildir. Diğer taraftan Ardahan, Kırşehir, Afyonkarahisar, Niğde, Iğdır ve Ağrı gibi iller ise kendine yeterlilik seviyesi en yüksek olan iller arasında yer almaktadır.

6. Kırklareli Kenti Örneğinde Kentsel Tarımın Sürdürülebilir Kentsel Gelişime Katkılarının İncelenmesi

Proje No: KLÜBAP-194

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Füruzan ASLAN

Bütçe: 17.621,06 TL

Bu çalışmanın amacı; hızlı nüfus artışı ve düzensiz kentleşmeye karşı ortaya çıkan problemlerle ekolojik yönden mücadele etmek; insan sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği, kent estetiği, sosyal bütünleşme ve kentsel sürdürülebilirliği sağlamak için tarımın kent ile entegrasyonunu temin etmek ve stratejiler geliştirmektir. Çalışma alanı olarak Kırklareli İli Mücavir alanı ele alınmıştır. Çalışma 3 aşamada değerlendirilmiştir. 1. aşamada literatür taraması yapılmış ve çalışma alanının doğal ve kültürel verileri ortaya konulmuştur. 2. Aşamada, anket yapılarak Kırklareli halkının kentsel tarıma bakışı ve bilinç düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Son aşamada ise, Kırklareli kenti için mevcut veriler ve potansiyeller doğrultusunda kentsel tarım çalışmalarının uygulanmasına yönelik önemli stratejiler geliştirilerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

7. Ayçiçeği Yapraklarında Oluşan Hastalıkların Görüntü İşleme ve Yapay Zeka Teknikleriyle Tahmini

Proje No: KLÜBAP-247

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Talha Burak ALAKUŞ

Bütçe: 38.312,00 TL

Geliştirilecek olan proje ile, ayçiçeği yaprağı görüntüleri elde edilecek ve bu yapraklarında görülen hastalıkların tahmini yapılacaktır. Proje beş aşamadan meydana gelecektir. Birinci aşamada bu alanlarda yapılan çeşitli çalışmalar incelenecek, ayçiçeği yapraklarında görülen hastalıklar belirlenecek ve bir çalışma şeması oluşturulacaktır. İkinci aşamada ayçiçeği yapraklarında görülen hastalıklara ait görüntüler araştırılacak ve geliştirilecek modelin eğitilmesi için literatürde kullanılan görüntüler değerlendirilecektir. Üçüncü aşamada kullanılacak olan görüntü işleme teknikleri ve yapay zeka algoritmaları belirlenecek ve görüntüler eğitilecektir. Dördüncü aşamada geliştirilen modelin başarımı değerlendirilecek ve bunun için çeşitli değerlendirme kriterleri kullanılacaktır. Son aşamada ise, proje kapsamında elde edilecek ayçiçeği yaprağı görüntüleri, geliştirilmiş olan model ile analiz edilecek ve bu yapraklarda görülen hastalıklar tahmin edilecektir. Geliştirilecek olan projenin süresi 24 ay olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında alınması hedeflenen yüksek çözünürlüklü kamera ile Trakya bölgesinde yetiştirilen ayçiçeklerin görüntüleri elde edilecektir. Bu sayede sahada elde edilen görüntülerin analizi yapılacak ve geliştirilecek olan modelin başarımı değerlendirilecektir. Geliştirilmesi hedeflenen bu proje ile Trakya bölgesindeki ayçiçeklerinde görülen hastalıkların tahmini gerçekleştirilerek, bu hastalıkların teşhisi yapılacaktır. Bu sayede verimli bir tarım üretiminin sağlanması gerçekleştirilecek, hem zaman hem de maliyet açısından bir kazanç elde edilecektir.

8. Yağ Asidi Profili ve Toplam Fenolik Madde Miktarı Belirlenmiş Çeşitli Bitkisel Yağların Yeni Geliştirilen Pişirme Yöntemi ile Hazırlanan Trakya Patatesli Çarşaf Böreğinde Kullanılması Ve Bu Böreklerin Besin Öğesi Ve Enerji Değerlerinin Tayini

Proje No: KLÜBAP-258

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR

Bütçe: 49.885,77 TL

Yağ asidi profili ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiş çeşitli bitkisel yağların, yeni geliştirilen pişirme yöntemi ile hazırlanan Trakya patatesli çarşaf böreğinde kullanılması ve bu böreklerin besin öğesi ve enerji değerlerinin tayini Türkler için buğday en önemli besin kaynaklarından ve ekonomik kaynaklardan olduğu için buğday unu ileyapılan hamur işleri Türk mutfağında her zaman ön planda olmuştur.Yapılış şekilleri ve kullanılan malzemeler bakımından çeşitlilik gösteren böreklerin özellikler Balkan coğrafyasında yeri ve önemi çok büyüktür. Büyük oranda Balkan mutfağı ve Osmanlı mutfağının bir araya gelmesiyle temeli oluşan Türk mutfağı hamur işleri ve özellikle börek bakımından zenginlik göstermektedir. Bu çalışmada, Trakya bölgesinde patatesli çarşaf böreği ismi ile tanınan börek, temel malzemelerinden birini oluşturan yağın çeşitlendirilmesiyle ve pişirme işlemi ile yağda artış gösterebildiği bilinen trans yağ asitlerinin oluşumunu sınırlamak için farklı bir pişirme yöntemi ile üretilecektir. Üretimden önce, börekte kullanılacak ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık yağı ve aspir yağının yağ asidi profilleri tespit edilerek, hayvansal yağ kullanılmadan üretilecek hamur ve böreklerin özellikle kalp ve damar sağlığı üzerinde ciddi etkileri olan doymuş ve doymamış yağ asidi çeşitleri ve oranları gaz kromotografisi cihazıyla net bir şekilde belirlenmiş olacaktır. Ayrıca yine bu bitkisel yağların içinde serbest radikallere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen fenolik bileşenlerin toplam miktarı yapılacak analizlerle tespit edilecektir. Börek üretimi, yüksek ısıl işlem sürecinde açığa çıkabilecek trans yağ asidi miktarını sınırlandırmak amacı ile normal börek üretim sıcaklığından daha düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilecektir. Uygun börek üretim sıcaklık ve süresi proje başlangıcında yapılacak ön denemelerle tespit edilip esas üretimlere geçilecektir. Börek üretiminden sonra örnekler homojen hale getirilerek ürünün her tarafında aynı oranda besin bileşeni olması sağlanıp, bu örneklerde toplam enerji değerinin ve ayrı ayrı protein ve toplam yağ miktarının tespiti için analizler yapılacaktır. Hamur işleri için önemli kalite parametrelerinden olan toplam nem ve kül miktarları da tayin edildikten sonra karbonhidrat değerleri hesaplanıp ürünün sağladığı enerji miktarı 100 g’lık örnek üzerinden tespit edilecektir. Bu şekilde ürünün ileriki aşamalarda özellikle doymuş yağ tüketimini sınırlandırması gereken ancak normal diyetle yaşamına devam eden hastaların diyetlerine dahil edildikten sonra farklı yağ çeşitlerinin bazı biyokimyasal parametrelere etkisinin tespit edilmesine fırsat oluşturulacaktır. Çalışmanın gıda analizlerinin bir kısmı Kırklareli Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (Merkezi Araştırma Laboratuvarı) yapılacaktır. Çalışmanın gıdanın üretilmesi aşamasında Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı kullanılacaktır. Börek üretiminin hamur oluşturma aşaması dahil tüm aşamaları bu mutfakta gerçekleştirilecektir. Anahtar Kelimeler: Trakya Patatesli Çarşaf Böreği, Ayçiçek yağı, Zeytinyağ, Aspir Yağı, Fındık Yağı

9. Kırklareli'nin Unutulmaya Yüz Tutmuş Gıda Ürünlerinin Ortaya Çıkarılması

Proje No: KLÜBAP-259

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU

Bütçe: 49.969,89 TL

Bu çalışma ile Kırklareli ilinde eski sıklıkta üretilmeyen yada unutulmaya yüz tutmuş gıda ürünlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda önce Tarım Orman İl Müdürlüğü ve Kooparatifler gibi kurum ve derneklerle iletişime geçilerek ilde bazı bölgeler belirlenerek bu yerlere ziyaretler gerçekleştirilecektir. bu ziyaretler sonucu o bölgeye özgü geleneksel gıda ürünlerinin üretimi bölge şartlarında gerçekleştirilerek video ve fotoğraf şeklinde kayıt altına alınacaktır. Böylece bu ürünlerin envanteri oluşturulmuş olacaktır. Ürünlerin üretimi kayıt altına alınarak korunması sağlanacak ve bölge tanıtımı gibi faaliyetlerde kullanılabilecektir. Bu ürünler arasından seçilen ürün grubu/gruplarının Üniversitemiz Pilot tesisinde üretimi gerçekleştirilerek bu ürünlerin üretim akış şemaları çıkartılacak ve endüstriyel üretim için standardizasyonu gerçekleştirilecektir. Bunun sonucunda bölge kalkınması için önemli bir adım atılarak bu ürünlerin tanıtımı ve üretimi geniş kitlelere ulaştırılabilecektir. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir ürünün ortaya çıkarılması ile ilgili benzer çalışmalar bulunmakla birlikte Kırklareli için herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca çalışmanın diğer çalışmalardan farkı üretimlerin kayıt altına alınmasının yanı sıra endüstriyel ölçekte üretimi için standardizasyonun gerçekleştirildiği bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu şekilde bilimsel literatüre önemli bir katkı sunmakla birlikte söz konusu ürünler de literatüre sunularak diğer araştırmacıların ilgisini çekerek sonraki çalışmaların önü açılacaktır. Üniversitemizin Yükseköğretim Kurulu’nun "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında “Gıda” odak alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlenmesi ile birlikte bu çalışma Üniversitemiz içinde stratejik bir hedef olarak görülmektedir.

10. Tarımsal Bilgelik (TABISIS): Tarım ve Gıda Bilgisinin Kuşaklar Arası Mirası ve Tarım Tecrübe Sistemi

Proje No: KLÜBAP-257

Proje Yürütücüsü: Öğr. Gör. Dr. Fatih BAL

Bütçe: 45.982,00 TL

Proje kapsamında geliştirilecek olan Tarımsal Bilgi Aktarım Sistemi (TABISIS), çiftçilik uygulamalarını bir nesilden diğerine aktarmanın bir aracı olarak hizmet vermesi düşünülmektedir. TABISIS, yaşlı çiftçilerin ve tarım profesyonellerinin deneyimlerini genç nesillerle paylaşmalarına olanak sağlayacaktır. TABISIS, geleneksel tarım yöntemlerinin ve yerel anlayışların korunmasını kolaylaştırırken aynı zamanda modern tarım teknikleri ve yenilikleri benimseyecektir. Paylaşılan bilgi ve deneyimle donanmış genç nesil, tarımsal süreçleri geliştirebilme yetisine sahip olup, sürdürülebilir tarım ve gıda üretimine katkıda bulunabilecektir. TABISIS, yalnızca tarım deneyimlerini değil aynı zamanda gıda bilgeliğini de kapsayacaktır. Gıda bilgeliği, gıdanın üretimi, işlenmesi, depolanması ve tüketimi hakkındaki bilgileri içermektedir. Gıda bilgeliğini gelecek nesillerle paylaşmak, yalnızca daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmekle kalmamakta, aynı zamanda gıda güvenliğini sağlamaktadır. Gıda bilgisinin aktarılması, yemek pişirme becerilerinden geleneksel tarımsal ürünlerin kullanımına kadar uzanan, daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturmak için temel öneme sahip olmaktadır. Toplumlar için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek noktasında gıda bilgisi ve tarımsal deneyim işbirliği yapmalıdır. Eğitim kurumları, tarım dernekleri ve yerel topluluklar bu bilgi ve deneyimin aktarımını aktif olarak desteklemeli ve teşvik etmelidir. Ayrıca dijital platformlar ve iletişim teknolojileri bu bilginin daha geniş kitlelere yayılmasında önemli bir rol oynayabilmektedir. Bu amaçla hem dijital platformlar hem de önerilen sistem kullanılarak tarımda deneyimin aktarılması ve gıda bilgeliği kazanılması amacı ile Tarımsal Bilgi Aktarım Sistemi (TABISIS) tasarlanacaktır. Sistem için deneyimli çiftçiler ve gıda sektöründe yer bulmuş kuruluşlarla görüşmeler sağlanacaktır. Toplanan bilgiler (video, fotoğraf, istatistiksel veriler, güncel çalışmalar vb.) sistem içerisinde paylaşılacaktır. Sistem gerçekleştirilirken ilk adımda üretici ve tüketicilerden deneyimler, tarım ve gıda hakkında bilgiler toplanacaktır. Bu deneyimler; anketler, çevrimiçi platformlar, yerinde izlenim, görüntü alınması, deneyim paylaşımı gibi şekillerde olacaktır. İkinci adımda, veriler ve deneyimler sistematik olarak kayıt altında tutulacaktır. Üretici ve tüketicilerden düzenli olarak geri bildirimler alınacaktır ve bu geri bildirimler kayıt altına alınıp sınıflandırılacaktır. Daha sonra yanlış bilgi ve doğru bilgi birbirinden ayırt edilecektir. Üçüncü adımda, düzenlenen bu bilgiler ve deneyimler tasarlanacak olan sistem üzerinde yayınlanacaktır. Aynı zamanda raporlar tutulacak ve seminerler düzenlenecektir. Dördüncü adımda, sistem sürekli güncel tutulacak ve geri bildirimler değerlendirilecektir. Beşinci adımda, deneyim ve bilgi kaynaklarının sürekliliği sağlanacaktır. Veri ve deneyim toplama süreci için devamlı hale getirilecektir ve güncel konular takip edilip sistemin sürekliliği sağlanacaktır.

BAP Projeleri

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.