Gıda İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı

Program Hakkında

09/10/2020 11:11:14 - 09/10/2020 11:37:10 - 8031 Okunma

Bilindiği gibi ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejilerinde bölgesel gelişme en önemli gündem başlığı haline gelmiştir. Ülkemizin de benzer şekilde, 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” hazırlanmış ve bu kapsamda bölgelerin rekabet gücünün geliştirilmesinde, Üniversitelerin Bulundukları Bölgelere Sağlayacakları Katkının önemine de vurgu yapılmıştır.

Ülkemiz yükseköğretim sisteminde özellikle 2004 yılı ve sonrasında, Üniversite sayısı ve bunun beraberinde yükseköğretime erişim artmıştır. Bundan sonraki süreçte, ülkemizin hedefleri kapsamında bu üniversitelerimizin başta bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, iktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmesi beklenmektedir. Bu amaçla üniversitelerimizin misyonlarını tekrar gözden geçirmesine, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine, güçlü yönlerini dikkate alarak odaklaşmasına ihtiyaç vardır.

Başkanlığımız ve o zamanın Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle hem üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışmasını başlatmıştır.

Çalışma kapsamında ilk olarak 2015 yılında, 2006 yılı ve sonrasında kurulmuş olan tüm üniversite rektörleriyle 2 toplantı gerçekleştirilmiş ve çalışmanın içeriğinden bahsedilmiştir. 2016 yılına gelindiğinde ise pilot üniversite belirlemeye yönelik olan çalışmalara ağırlık verilmiş ve bu konuda görüşleri alınmak üzere Başkanlığımız dışından üyelerin yer aldığı bir komisyon oluşturulmuştur. Komisyon, hâlihazırda hem başvuru sürecinde yapılan değerlendirmelerine hem de izleme faaliyetlerine destek vermektedir.

Şimdiye kadar çıkılan çağrılar neticesinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite olarak seçilen Üniversiteler şu şekildedir:

1. Çağrı - 2016

• Bingöl Üniversitesi; Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında,

• Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; hayvancılık alanında,

• Düzce Üniversitesi; sağlık ve çevre alanında,

• Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; tarım ve jeotermal alanında,

• Uşak Üniversitesi; tekstil, dericilik ve seramik alanında

 

2. Çağrı - 2018

• Aksaray Üniversitesi; Sağlık ve Spor

• Kastamonu Üniversitesi; Tabiat Turizmi ve Ormancılık

• Muş Alpaslan Üniversitesi; Hayvancılık

• Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi; Çay

• Siirt Üniversitesi; Tarım ve Hayvancılık

3. Çağrı – 2020

• Artvin Çoruh Üniversitesi; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

• Bartın Üniversitesi; Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları

• Hitit Üniversitesi; Makine ve İmalat Teknolojileri

Kırklareli Üniversitesi; Gıda

• Yozgat Bozok Üniversitesi; Endüstriyel Kenevir

 

Kırklareli ili bölge ekonomisinin temel yapısını gıda üretimi ve imalat sanayi oluşturmaktadır. İl’de bulunan 2045 işletmenin % 21’ini gıda ve % 7’sini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Kırklareli tarım gıda zincirinin mevcut durumu; zincirdeki tüm üretici ve dağıtıcılar, gıda güvenliği, gıda kalitesi, kaynak kullanımı ve ekonomik etkileri itibariyle etkili ve sürdürülebilir özellikler taşımaktadır. Bununla birlikte bu zincirin daha da güçlendirilerek yaygınlaştırılabilir bir model haline getirilmesi üniversitemizin önemli bir hedefidir. Üniversitesi ile çiftçilerin, imalatçıların, perakendecilerin, işletmelerin daha yakın işbirliği içinde çalışması Kırklareli’ne özgü ürünlerin hem kalitesinin geliştirilmesi hem de yerel markalar, coğrafi işaretler geliştirilmesi, ilin halen kullanılmayan kaynaklarının kullanılması; kullanılanların, örneğin turizm faaliyetleri ile birlikte planlanarak geliştirilmesi, yeni ekonomik kazançlar üretebilmesine katkı sunacaktır.

Kırklareli üniversitesi olarak hedeflediğimiz projeler ile;

  • “Gıda Ar-Ge, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi” nin kurulması ile yeni ürün geliştirme çalışmalarını gerçekleştirmeyi
  • Kırklareli Üniversitesi ile çiftçilerin, imalatçıların, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, kooperatiflerin daha yakın işbirliği içinde çalışması
  • Kırklareli’ne özgü ürünlerin hem kalitesinin geliştirilmesi hem de yerel markalar, coğrafi işaretler geliştirilmesi
  • Kırklareli ilinin halen kullanılmayan kaynaklarının kullanılarak yeni ekonomik kazançlar üretebileceği gibi gıda üretiminde sürdürülebilirliğe de katkı sunmasını amaçlıyoruz.

“Gıda” alanında çok önemli bir potansiyeli bulunan Kırklareli’ nin sürdürülebilir kalkınmasına, katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılmasına, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine, Bölgede rekabet gücü artışına, üretim, tedarik ve pazarlamada teknolojinin etkin kullanımına, istihdam artışına ve markalaşmada artışa katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda Kırklareli Üniversitesi olarak bölgemizin yeni sektörlerde önünü açacak önder bir rol üstlendiğimizin bilinciyle Yürütülecek faaliyetlerin Memleketimiz, Bölgemiz, Kırklareli'miz ve Üniversitemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.

KLU Gıda İhtisas

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.