Gıda İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı

Programın Öncelikleri

09/10/2020 11:15:00 - 09/10/2020 11:37:09 - 7519 Okunma

Üniversitemizin ihtisaslaşma konusunda hedefleri

Üniversitemiz, yerel esnafından büyük işletmelerine kadar bölgesini tanımakta, bölgenin sorunlarını, beklentilerini, ihtiyaçlarını tespit etmekte ve çözüm yolları arayışına destek olarak bölgenin kalkınmasına fayda sağlamak için çalışmalar yapmaktadır. Gıda alanında ihtisaslaşma projesi kapsamında Üniversitemiz başta kendi imkanlarını güçlendirmeyi ve bölgeye her anlamda hizmet verebilecek olanakları sunmayı hedeflemektedir.

Proje kapsamında ilk stratejimiz “Gıda Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi”nin kurulmasıdır. Bu bağlamda çalışmalar ürün odaklı olup, temel Ar-Ge ve pilot üretim Ar-Ge çalışmalarını içermektedir. Bu merkez bünyesinde aşağıdaki programlar oluşturulması ve bu programlar bünyesinde projelerin yürütülmesi planlanmaktadır.

  • Geleneksel ve Fonksiyonel Süt Ürünleri Geliştirme Programı

Halkın geçim kaynağı olması, kendilerine, bölge ve yurt ekonomisine büyük katkı sağlamasından dolayı süt sektörü Kırklareli’nde önemli bir değere sahiptir. Bölgenin özellikle kalkınmasında etkili olan ana gıda sektörü süt ve süt ürünleridir. Kırklareli’nde süt ve süt ürünlerinin bölgenin önemli gelir kaynağı olması nedeniyle il “Peynir Kenti” olarak nitelendirilmektedir.

Geleneksel ve Fonksiyonel Süt Ürünleri Geliştirme Programı kapsamında yapılması planlanan projeler ile Kırklareli bölgesine has geleneksel yolla üretilen ürünlerin kalite özelliklerini üzerine projeler yürütülmesi planlanmaktadır. Ürünleri tanınırlığına yönelik çalışmalar yaparak ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması ve dolayısıyla bölge ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca süt ürünleri üretiminde kullanılan enzim, maya, starter, kit ve katkı maddelerinin yerel üretimlerine yönelik projelerin yapılması bu program kapsamında planlanmaktadır.

  • Yerel Ürünlerimizin Tanıtılması Programı: Hardaliye ve Kırklareli Köftesi 

Kırklareli’ne özgü yerel gıda ürünlerinin üretim standardizasyonu ve kalite karakterizasyonununda eksiklikler bulunmaktadır. Bu ürünlerin tanınırlığı az olup, bölge dışına satışı ve ihracatı tam kapasiteyle yapılamamaktadır. Bu durum bölgenin ekonomik anlamda zarar etmesine, işletmelerde kapasite eksikliğine ve istihdam sorununa sebep olmaktadır. Kırklareli ekonomisine katkısı olan bu ürünlerin bozulmadan nakliyesi gereklidir. Ancak bu ürünler bölgede evlerde ve küçük işletmelerde üretildiği için raf ömürleri kısadır.

  • Bal ve Arı Ürünleri Programı

Arıcılık ilimizde alternatif bir geçim kaynağıdır. Bölgede arıcılık ve bal üretimi açısından markalaşmaya; değerli bal sınıfında yer alan meşe balına coğrafi işaret tescil belgesi alınması yönünde çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Arıcılık ürünleri olan balmumu, arı sütü, polen ve propolis gibi ürünlerin ticari olarak değerlendirilmesinde de eksiklikler bulunmaktadır.

  • Bölgesel Gıda Yan Ürünleri ve Atıklarının Değerlendirilmesi Programı

Bölgede peynir üretiminden arda kalan peyniraltı suyu, aynı zamanda, üzüm işleme tesislerinde atık olarak üzüm kabuğu ve çekirdeği (posa, presleme artığı ve cibre artığı) yüksek miktarda açığa çıkmaktadır. Bu atıklar katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmemektedir. Bu durum bölgeye ek gelir getirisine engel olmaktadır.

  • Modern Gıda Ambalajlama Teknolojileri Programı

Ambalajlamada yaşanan sorunlar nedeniyle, bölgede geleneksel olarak üretilen biberli ekşimik, soka, lor ve kaymak gibi geleneksel ürünlerin raf ömrünün kısa olması bölge dışına satışa mani olmaktadır. Bu durum da bölgesel gelir kaybına sebep olmaktadır. Bu alanda çalışmalar yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

  • Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Programı

Kırklareli’nde faaliyet gösteren üretici, çiftçi ve girişimcilerin eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ihtiyacı bulunmaktadır. Verilecek eğitimler ve danışmanlık hizmetleri ile nitelikli üreticilerin sayısının artması istihdam imkanlarını da artıracaktır. Süt ve süt ürünleri üretiminde Üniversitemiz tarafınca oluşturularak yapılar aracılığı ile çiftçilere ve küçük aile işletmelerine uygulamalı eğitimler (kaliteli ve yüksek verimde ürün, yeni ürün, hijyenik üretim) verilecektir. “Kaliteli ve Yüksek Verimde Ürün, Hijyenik Üretim, Peynir Ustalığı, Butik Peynircilik, Yeni Üretim Teknolojileri, Fonksiyonel Ürün Üretimi v.b. gibi verilecek eğitimler, yeni iş kollarının doğmasına, nitelikli personel yetişmesine, girişimcilik ruhuna sahip bireylerin bu sektörlere yönlendirilmesine dolayısıyla bölgesel ekonomi ve istihdama katkı sağlayacaktır.

  • Gıda’nın Dijital Dönüşümü Programı

Üretici, çiftçi ve sanayicinin bilişim destekleriyle (web sitesi, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama) tanınırlığının ve rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir.

  • İhtisaslaşma Alanında Pazarlama, Tanıtım ve Turizm Programı

Bölgede gıda alanında hem geleneksel ürünlerin hem de Ar-Ge sonucu geliştirilen yeni ve fonksiyonel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması konusunda gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi bölgenin turizm programlarına entegre edilmesi.

KLU Gıda İhtisas

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.